تبلیغات
مرجع اطلاعات و فناوری
    RSS

فناوری نانو یا نانوتکنولوژی رشته‌ای از دانش کاربردی و فناوری است که جستارهای گسترده‌ای را پوشش می‌دهد. موضوع اصلی آن....


نانو

فناوری نانو یا نانوتکنولوژی رشته‌ای از دانش کاربردی و فناوری است که جستارهای گسترده‌ای را پوشش می‌دهد. موضوع اصلی آن نیز مهار ماده یا دستگاه‌های در ابعاد کمتر از یک میکرومتر، معمولاً حدود ۱ تا ۱۰۰ نانو متر است. در واقع نانو تکنولوژی فهم و به کارگیری خواص جدیدی از مواد و سیستمهایی در این ابعاد است که اثرات فیزیکی جدیدی - عمدتا متاثر از غلبه خواص کوانتومی بر خواص کلاسیک - از خود نشان می‌دهند. نانوفناوری یک دانش به شدت میان‌رشته‌ای است و به رشته‌هایی چون پزشکی، دامپزشکی، زیست شناسی، فیزیک کاربردی، مهندسی مواد، ابزارهای نیم رسانا، شیمی ابرمولکول و حتی مهندسی مکانیک، مهندسی برق و مهندسی شیمی نیز مربوط می‌شود. نانو تکنولوژی می‌تواند به عنوان ادامهٔ دانش کنونی به ابعاد نانو یا طرح‌ریزی دانش کنونی بر پایه‌هایی جدیدتر و امروزی‌تر باشد.

     اصول بنیادی

یک نانومتر (nm) یک میلیاردیم متر است. برای سنجش طول پیوندهای کربن-کربن، یا فاصلهٔ میان دو اتم بازهٔ ۱۲ تا ۱۵ نانومتر به کار می‌رود؛ همچنین طول یک جفتِ دی‌ان‌آ نزدیک به ۲ نانومتراست. و از سوی دیگر کوچک‌ترین باکتری سلول‌دار ۲۰۰ نانومتر است. اگر بخواهیم برای دریافتن مفهوم اندازهٔ یک نانومتر نسبت به متر سنجشی انجام دهیم می‌توانیم اندازهٔ آن را مانند اندازهٔ یک تیله به کرهٔ زمین بدانیم.

  شاخه‌های اصلی در نانو                                                    

می‌توان موردهای زیر را شاخه‌های بنیادین دانش نانوفناوری دانست:

نانو روکش ها‌

نانو مواد

نانو پودرها

نانو لوله ها (نانو تیوب‌ها)

نانو کامپوزیت‌ها

مهندسی مولکولی

موتورهای مولکولی(نانو ماشین‌ها)

نانو الکترونیک

نانو سیم‌ها

DNA نانوسیم ها

نانو حسگرها

نانو ترانزیستورها

 

                                 حال به بررسی نانو در رشته های پزشکی و کشاورزی می پردازیم.

کاربرد فناوری نانو در بهداشت و سلامت

تصور این‌که بتوان سلول‌های سرطانی را با اسلحه‌های نانومتری هدف قرار داد و یا با استفاده از ذرات نانومقیاس محل اختفای ویروس‌ها را شناسایی کرد، بخش‌هایی از داستان‌های علمی-تخیلی روز نیستند؛ بلکه بیانگر کاربردهایی از فناوری نانو هستند که در عصر کنونی، حوزه بهداشت و سلامت را تحت تاثیر خود قرار دادند. با توسعه فناوری نانو در بخش بهداشت و سلامت می‌توان محصولاتی تولید کرد که به‌طور مستقیم و غیرمستقیم بر ارتقای سلامت انسان، بهداشت جامعه و سلامت محیط زیست تاثیر گذارند. با توجه به کاربردهای اخیر فناوری نانو در حوزه پزشکی، می‌توان گفت این فناوری، کلیدی برای روش‌های تشخیصی سریع‌تر و آسان‌تر بیماری‌ها در آزمایشات گوناگون است، که برای تشخیص پارامترها و ساخت حسگرها مورد استفاده قرار می‌گیرد. این علم همچنین می‌تواند تولید محصولات بافتی مهندسی‌شده و مصنوعی را گسترش دهد که کاربرد فراوانی در علم پزشکی دارد. قابلیت هدف‌گیری بهتر سلول‌ها با آزاد شدن کنترل‌شده دارو، افزایش تاثیر دارو، کاهش عوارض جانبی و سمیت دارویی، جذب بهتر، هدف قراردادن بافتی خاص یا توده‌ای بدخیم و همچنین بهبود قابلیت پذیرش بیماران از ویژگی‌های منحصربه‌فردی است که صنایع دارویی با استفاده از فناوری نانو به‌دنبال تحقق آن هستند. از کاربردهای فناوری نانو در صنایع آرایشی‌ و بهداشتی نیز می‌توان به ویژگی‌های عمده کرم‌های ضدآفتاب حاصل از فناوری نانو نسبت به محصولات قدیمی اشاره کرد. کاهش چشمگیر جذب اشعه ماوراءبنفش بدون استفاده از مواد شیمیایی، شفاف‌ترشدن محصول و امکان توزیع یافتن در بسیاری از پایه‌های مورد استفاده محصولات آرایشی برای جلوگیری از تشکیل کیک (حالتی از ناپایداری فراورده‌های آرایشی)، از این دست ویژگی‌ها هستند. همچنین تبدیل نقره به نانوذرات نقره، فعالیت و قابلیت میکروب‌کشی آن‌ها را چندین برابر می‌کند، صنایع آرایشی و بهداشتی نیز از این خاصیت در ساخت صابون‌ها و دیگر مواد آرایشی استفاده کرده‌اند. با توجه به‌اینکه هنوز پیامدهای ناشی از فناوری نانو در بحث بهداشت و سلامت کمتر شناخته شده‌است، جلب اعتماد عمومی برای استفاده از این محصولات از مهم‌ترین دغدغه‌های نهادهای فعال در حوزه فناوری نانو و بهداشت است.

                                         

کاربرد فناوری نانو در بخش کشاورزی و صنایع غذایی

در طول زنجیره‌غذایی کشاورزی، از مزرعه تا روی میز غذا، بازار بسیار بزرگی برای کاربردهای فناوری نانو در آینده وجود دارد. مقیاس نانو در بخش غذا و نوشیدنی موضوع تازه‌ای نیست؛ در سال‌های گذشته در فرمولاسیون، تولید و فرآوری غذاهای تقویتی و کارکردی، پدیده‌های مختلفی در این مقیاس مشاهده‌شده و مورد استفاده قرار گرفته‌اند. به‌عنوان مثال مدت‌های زیادی است که از علم کلوئیدها برای تولید مواد غذایی استفاده می‌شود. گروهی از غذاها و نوشیدنی‌ها وجود دارند که حاوی اجزای نانومقیاس بوده و یا در فراوری آنها از فرایندهای نانو بهره برده می‌شود (مانند محصولات لبنی)؛ همچنین در برخی موارد از دستکاری نانوذرات طبیعی استفاده می‌شود. در سال‌های اخیر محققان توانسته‌اند با انجام تحقیقات فراوان، به کاربردهای تازه‌ای از فناوری نانو در بخش کشاورزی دست یابند که شاید این کاربردها در صنایع غذایی تنوع و جذابیت بیشتری نسبت به سایر بخش‌های مرتبط با کشاورزی داشته باشند؛ غذاهایی که بسته به ذائقه مصرف‌کننده و نیازهای سلامتی وی می‌توانند رنگ، طعم و حتی اجزای مغذی خود را تغییر دهند، فیلترهایی که می‌توانند مواد سمی را از غذا جدا کرده و یا با استفاده از جابه‌جا کردن مولکول‌های خاص بر اساس شکل (و نه اندازه آنها)، طعم را عوض کنند و بسته‌بندی‌هایی که در صورت خراب شدن محتوای خود، مصرف کننده را از طریق تغییر رنگ آگاه می‌سازند، از کاربردهای فناوری نانو در بخش صنایع غذایی محسوب می‌شوند. در مجموع فناوری نانو می‌تواند در بخش های مختلف مرتبط با کشاورزی مانند صنایع تبدیل، فنی و مهندسی کشاورزی، زراعت و باغبانی، گیاه‌پزشکی، شیلات و دام و طیور تحولات چشمگیری ایجاد نماید.



دسته بندی : علمی , کاربردی ,

آمار بازید
    کل بازدید ها :
    بازدید امروز :
    بازدید دیروز :
    بازدید این ماه :
    بازدید ماه قبل :
    تعداد نویسندگان :
    تعداد کل مطالب :
    آخرین بروز رسانی :
 
درباره ما

    سلام خدمت شما بازدید کننده ی محترم. این وبلاگ توسط جمعی از دانش آموزان کلاس سوم راهنمایی مدرسه ی شهید بهشتی اهواز ساخت شده. این وبلاگ با هدف بالا بردن سطح اطلاعات عمومی مردم در رابطه با فناوری و تکنولوژی از ابتدای سال 1391 کار خود را آغاز کرده است. مدیر وبلاگ «سید علی روحانی» و نویسندگان پر تلاش آن عبارتند از : «امیر مهدی قنبرزاده» ، «سپهر کریم مقدّم» ، «علی مسیحی پور» و «سپهر ورناصری». خواهشمند است نظرات سازنده ی خود را جهت هر چه بهتر شدن وبلاگ در اختیار ما قرار دهید.
    ایجاد کننده وبلاگ : علی روحانی


ایده های برتر


با زدن این دکمه ما را در گوگل محبوب کنید




.